Peste 600 de copii din județ s-au pregătit pentru gală, iar profesorii-cursanți au primit calificative din partea
La mijlocul anului 2019, Jurnalul de Ilfov anunța lansarea, de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Asociația Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România – prin Asociația Culturală „Dorulețul” Tulcea, a unui program de formare a cadrelor didactice ilfovene în studiul dansului popular. Profesorii (cadre didactice de la gradiniță și până la învățământ liceal din județ) urmau să fie evaluați, la finalul proiectului, din punctul de vedere al modului în care au asimiliat pașii de dans popular și mai ales pentru modul în care au reușit să transmită această învățătură copiilor. Din păcate, programul a fost suspendat pe perioada pandemiei de COVID-19, dar, din fericire, în vara acestui an, lecțiile au fost reluate cu și mai mare poftă, de către dascălii ilfoveni.
Acum, pe 8 decembrie a.c., la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu”, din Bragadiru, mai bine de 600 de copii din Ilfov, reprezentând 30 de ansambluri folclorice create recent, au evoluat în fața unui public numeros, format din părinți și profesori. Toți participanții au primit din partea juriului diplome de merit și, pentru cei mai bine pregătiți cursanți va exista posibilitatea continuării pregătirii (evident, posibilitate care există și pentru alte cadre didactice care vor să participe la o nouă etapă a proiectului) și obținerea unui atestat de coregraf stagiar. De asemenea, după cum ne-a declarat prof. Cornel-Constantin Gănescu, ”există chiar posibilitatea realizării unui schelet de opțional școlar pe zona de mișcare sau zona de tradiții, pe care să-l introducem fie la grădiniță, fie la nivel primar, poate chiar și la gimnaziu sau la liceul pedagogic – unde s-ar potrivi extrem de bine. Tradiția românească trebuie păstrată, mai ales pe acest segment de joc și dans, dar și pe partea de cântec popular – pentru că se îmbină frumos”.
Coordonatorii proiectului intitulat ”Studiul dansului popular din județul Ilfov” au fost prof. de matematică de la Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” din Buftea, Cornel-Constantin Gănescu și Alexandrina Niță, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, iar coregrafii care s-au ocupat de cursanți au fost Ștefan Coman, directorul Ansamblului ”Baladele Deltei”, Tulcea, vicepreședinte al Asociației Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România și secretar general al Consiliului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice și Artă Populară, în mandatul 2020-2024, și Marin Barbu, bine cunoscutul ”Nea Mărin”, cel care le pune pe vedete la muncă, președintele Asociației Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România.
Lecțiile s-au desfășurat în week-end-uri, în sala de sport a Liceului Tehnologic ”Doamna Chiajna”, Roșu, Chiajna, iar cursurile au inclus, pe lângă partea practică, și elemente teoretice legate de pașii de dans, poziția corpului pe scenă față de public, istoria dansurilor. O parte dintre ”învățăcei” a apucat să fie evaluată înaintea pandemiei de COVID-19, însă după reluarea cursurilor, în această vară, s-a impus o evaluare nouă, a tuturor cursanților. La nivelul anului 2019 a fost vorba despre circa 60 de profesori, din 35 de localități din județ, iar la evaluarea inițială, de la acel moment, desfășurată tot la la Casa de Cultură din orașul Bragadiru, au fost urmărite 35 de formații de dansuri populare, care au urcat pe scenă circa 500 de copii. Acum, alte câteva sute de copii, îmbrăcați absolut toți în costume populare, au încântat cu dezinvoltură, emoții intense și pricepere sau stângăcii, publicul și juriul, care i-au urmărit cu mare drag.
30 de formații de dans noi, care duc tradițiile mai departe
Invitați de către prezentatoarea evenimentului, prof. Mirela Nițu, de la Liceul ”Ioan Petruș” din Otopeni, pe scenă au urcat, alături de profesorii coordonatori, copiii de la Șc. Gim. Nr. 1, Bragadiru, ”Mugurel de Roșu” – Chiajna, de la Liceul Tehnologic ”Doamna Chiajna”, de la Grădinița ”Rița Gărgărița”, de la Liceul Teoretic ”Traian Lalescu” – grupurile de dans ”Izvorașul Junior” și ”Izvorașul”, de la Liceul Tehnologic ”Vintilă Brătianu”, Dragomirești-Vale, de la Șc. Gim. ”Anton Pann” din Voluntari – Ansamblul folcloric ”Hop Ș-așa”, de la Șc. Gim. Nr. 1, 1 Decembrie, de la Liceul cu Program Sportiv ”Helmut Duckadam”, din Clinceni, de la Palatul Copiilor Ilfov, de la Șc. Gim. Nr. 1, din Balotești, Șc. Gim. Nr. 1 din Ciorogârla, Șc. Gim. Nr. 2 și 3 din Periș, Șc. Gim. Nr. 1, Berceni, Șc. Gim. Nr. 2, Tamași – Corbeanca, Șc. Gim. Nr. 1, Petrăchioaia, Liceul Tehnologic ”Pamfil Șeicaru”, Ciorogârla, Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”, Buftea, dar și din Capitală – profesori și elevi care și-au dorit să facă parte din acest proiect, de la Șc. Gim. ”Principesa Margareta”, din sectorul 5 și Ansamblul ”Bucură-te, București” de la Șc. Gim. ”Sfinții Voievozi”, sector 1, și din jud. Dâmbovița, din Crevedia, de la Șc. Gim. Dârza.
A fost mult joc popular, coregrafii mai simple, în cazul copiilor de grădiniță și mai complexe, pentru elevii de la liceu, multe emoții ale părinților, muzică populară autentică, invitatul special fiind Mărioara Man Gheorghe, dar s-a cântat și de către copiii talentați.
”Ne dorim ca această dată – 8 decembrie – să fie doar încheierea unei etape, nu a proiectul. Pentru că vrem să continuăm și, poate la anul, să facem un festival județean al formațiilor care s-au înființat cu prilejul acestor cursuri. Sau, de ce nu, să punem bazele unei formații de dansatori din rândul cadrelor didactice din județ”, a completat, pentru Jurnalul de Ilfov, prof. Gănescu.
”Sunt profesor de dans, maestru coregraf. Am participat la foarte multe cursuri și am observat că ”civilizația” pătrunde foarte repede, și din păcate pătrunde și cu multe kitsch-uri. Așa că, pentru a reuși să păstrăm cât mai mult dintre minunatele noastre tradiții și obiceiuri, în urmă cu 10 ani am luat decizia inițierii unor cursuri cu profesori, începute inițial la Brăila. Am acceptat cu drag proiectul de atunci, considerându-l unul cu bătaie lungă, care ajunge repede la sufletul copiilor. Care sunt tot mai captivaţi de calculator, iar atragerea lor în cercuri de dans popular în care pot face mişcare şi își pot fortifica sănătatea fizică şi mentală, și se pot dezvolta armonios, este tot mai strigentă. Dansurile populare constituie un mijloc complex de educare a copiilor în spiritul dragostei faţă de comorile populare, de valorile artistice ale poporului. Așadar, la Brăila am implementat și testat un astfel de proiect cu profesori, iar dl. Gănescu când a văzut ce se întâmplă acolo, a venit cu ideea să preia proiectul la Ilfov. Am răspuns afirmativ și eu și domnul Ștefan Coman, de la Tulcea, și așa a început nebunia aceasta frumoasă, de care mă bucur nespus”, ne-a explicat, la rândul său, Marin Barbu.
”Am pornit de la ideea să-i învățăm, în această zonă, cât mai multe jocuri din Muntenia. Dar, urechea trebuie să se obișnuiască și cu alte zone, pentru a prinde mai ușor ritmul. Am intrat așadar și un pic prin Transilvania, ne-am dus puțin și prin Nord, prin Oaș. Domnul Coman a venit cu jocuri aromâne și jocuri din Dobrogea”, ne-a mai spus nea Mărin.