Arhidiaconul Ionuț Oblu, angajat al Direcției de Asistență Socială Pantelimon, cel care s-a ocupat de prezentarea evenimentului, a vorbit publicului despre Săptămâna Luminată, prima săptămână care urmează după Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care în tradiția greacă se mai numește și Săptămâna reînnoită (Diakaimsimos), și care se termină cu Duminica Tomii.
”Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, pentru cincizeci de zile, până la Pogorârea Duhului Sfânt. În Liturgică, această perioadă se numește Penticostar. Această sărbătorire include și obiceiul creștinilor de a se saluta cu cuvintele-mărturisire Hristos a Înviat!, urmate de răspunsul Adevărat a Înviat! La această sărbătorire și reînnoire suntem chemați și noi astăzi, aici, în orașul nostru, bucurându-ne de acest eveniment deosebit, aflat la prima ediție și care nădăjduim să devină un obicei”, a spus Ionuț Oblu.
A fost o zi deosebit de caldă, cu foarte mult soare, curtea Centrului Cultural Misionar ”Lumina” fiind extrem de generoasă și primitoare, iar printre cei prezenți la eveniment i-am remarcat pe primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, conducerea Consiliului Județean Ilfov – președinte Hubert Thuma și vicepreședinții Ștefan Rădulescu și Vincențiu Voicu, Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, Elisabeta Lipă, presedintele Federației Române de Canotaj, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Pantelimon, preoți din localitate.
Primii invitați pe scenă au fost copiii – corurile Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon și Grădiniței Nr. 1 din oraș, după care au urmat ”oștenii lui Ștefan cel Mare și Sfânt” – așa cum le place să-și spună, cor format din preoți, teologi, cântăreți bisericești, profesori de canto, artiști de muzică populară, profesori de Religie etc. Interpreții au purtat steaguri tricolore, o icoană mare, sculptată în lemn, și haine specifice portului popular.
A urmat corul Asociației OMIS, care a luat naștere la începutul anului trecut, în cadrul proiectului ”Muzica vindecă” al Asociației OMIS (Om/Misiune/Integrare/Speranță). Corul este format din 12 copii talentați, din Pantelimon, coordonați de Ana Ramona Urjan, profesor de canto popular la Colegiul Național de Artă ”Dinu Lipatti” din București. Din acest an, grupul a devenit parte a Corului Cantus Mundi, iar în Săptămâna Patimilor copiii au avut onoare de a interpreta piese cu tematică religioasă pe scena Sălii Palatului, alături de Corul Madrigal.
Programul a continuat cu alte zeci de copii, membrii corului Tronos Junior, grupă care a luat ființă de circa patru luni, la inițiativa și cu îndrumarea părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, același care a pus bazele Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale Române. De altfel, în încheierea evenimentului, scena a fost a seniorilor Grupului Tronos, care au încântat auditorul cu muzică bizantină impecabil interpretată.
Dar din dar, cu har!
În timp ce o parte a curții Centrului Cultural Misionar ”Familia” a fost ocupată de scenă și scaune pentru public, într-o altă parte au fost expuse pentru vânzare sau în schimbul unor donații, limonadă, sucuri, produse culinare tradiționale – pască, cozonaci, plăcinte, carne la garniță, foarte multe icoane, realizate pe sticlă, lemn sau chiar pe secțiuni de pietre semiprețioase, unele dintre lucrări fiind lucrate absolut spectaculos, cu multă migală și precizie de ceasornicar, folosind foițe de aur, linguri din lemn și obiecte bisericești realizate din piele naturală, de exemplu – coperte pentru Biblie sau diferite podoabe și accesorii. Pentru cei mici, ca să nu se plictisească, s-au amenajat ateliere de pictat, unde au primit suporturi de lumânări din ipsos, pentru a le decora, iar copiii mai mari au fost învățați să picteze îngeri.
Într-un final, trebuie să mai menționez că și la acest eveniment am remarcat componenta caritabilă cu care, de altfel, ne-au obișnuit Primăria orașului Pantelimon și Direcția de Asistență Socială Pantelimon (care derulează foarte multe proiecte dedicate copiilor sau vârstnicilor care au nevoie de sprijin). De data aceasta, banii strânși în urnele pentru donații au fost destinați dotării secției de oncologie pediatrică a Spitalului Fundeni, unde sunt internați copii cu grave probleme de sănătate.
Așadar, o primă ediție de succes a unui eveniment în care oamenii au putut să se bucure împreună de tradiții, și-au întărit credința și dragostea din comunitate și, de asemenea, au putut fi de ajutor celor aflați în suferință.