Sute de români au ajuns deja la spitale din cauza înțepăturilor acestor insecte
Unele boli transmise de căpușe pot fi invalidante, altele pot duce la deces
Chiar dacă vremea nu a fost tocmai prietenoasă cu noi în cea de-a doua săptămână a lunii mai, vin vești tot mai bune din partea meteorologilor pentru următoarea perioadă. Gradele din termometre cresc simțitor, iar vremea o să ne îmbie să petrecem tot mai mult timp în mijlocul naturii. Din păcate, bucuria recreerii în aer liber poate să vină la pachet cu un mare risc de a contacta căpușe, insecte care pot transmite boli grave. Iată recomandările medicilor pentru a preveni înțepăturile de căpușe!
Dat fiind faptul că, numai în ultimele două săptămâni, câteva sute de români au ajuns la spitale din cauza mușcăturilor de căpușe, medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, zonele infestate cu căpușe. Dacă totuși ieșim în parc sau în spații deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să ne protejeze brațele și picioarele. Culoarea deschisă ne va ajuta prin contrast să identificăm mult mai ușor căpușele. Este foarte important să purtăm pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăși cu mâneci lungi. Pentru protecția picioarelor, încălțămintea nu trebuie să aibă decupaje. La maximum trei ore trebuie să aplicăm un spray pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă). Dacă nu avem un asemenea produs, putem aplica un insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci. Atunci când desfășurăm diverse activități care ne obligă să stăm cât mai mult timp într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpușe și cu arbuști și vegetație bogată), la câteva ore după încetarea activității este obligatoriu să ne examinăm tot corpul. Bineînțeles, nu trebuie neglijate zonele acoperite cu păr. Căpușele se pot atașa și fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la atașarea de piele sau în timpul hrănirii.
Și totuși… ce faceți dacă vă mușcă o căpușă?
Atunci când credeți că ați fost mușcat de o căpușă, nu vă panicați! Mergeți la cel mai apropiat cabinet medical. Căpușele trebuie scoase imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă căpușele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Acestea se scot din piele printr-o tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. În acest timp, mâinile trebuie să fie protejate cu mănuși, ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Zona afectată trebuie spălată imediat după extragerea căpușei cu apă și săpun și dezinfectată cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica și un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariției unei pete sau indurații de culoare roșie de peste cinci centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, dureri la nivelul articulațiilor se impune consultul medical de urgență. O atenție deosebită trebuie acordată și pentru îmbrăcăminte și încălțăminte atunci când s-au identificat căpușe. Dezinsecția îmbrăcămintei, înmuierea, spălarea și uscarea rufelor trebuie făcute cu mare atenție.