În debutul activității, Verti, un câine tânăr de căutare-salvare în pădure, de la Clubul Câinilor Utilitari, adoptat de la o stână pe când avea 6 luni de la o stână, alături de Iulia Matei, dresorul lui, ne-a prezentat câteva ”trucuri” amuzante și câteva dintre abilitățile lui. De exemplu, a găsit-o rapid pe o elevă ”dispărută”, care s-a ascuns în sală, spre amuzamentul colegilor ei.
În continuare, Isabela Oprea, consilier la Protecția Animalelor, a vorbit despre copiii din Ilfov – frumoși, talentați, empatici și responsabili, subliniind că pentru ei și pentru o lume mai bună trebuie făcute tot mai multe astfel de acțiuni.
”Animalele, indiferent de specie, au dreptul la viață și trebuie protejate”, au subliniat organizatorii evenimentului, alături de câteva vedete care au transmis mesaje video similare, pentru cei din sală. Copiii i-au urmărit vorbind frumos despre animalele lor, despre animale – în general, despre iubirea față de acestea și despre responsabilitate și respect, dar și despre minunatele desene realizate de ei, pe Maia Morgenstern, Selly, Ana Maria Brânză, Dorian Popa, Alexandru Cicăldău, Andreea Prisăcariu sau Gabi Balint.
Inspector școlar general adjunct, Cristina Petre Ghiță, și-a prezentat tricoul pe care a imprimat unul dintre desenele realizate de elevii ilfoveni și s-a referit la nou introdusa materie opțională în școlile din județ – ”Ora cu și pentru animale” ca la o reușită firească, felicitând, la rândul său, pe toți cei care s-au mobilizat pentru a face ca acest demers să fie transpus în practică, pe talentații copii care au desenat, pe profesorii lor, care i-au îndrumat și însoțit la premiere.
Animalele ne transmit enorm
Cristina Petre Ghiță, care îl are alături în viața sa pe Tobiță, a apreciat că, de anul viitor, concursul de desene ar trebui să poarte un alt nume – deoarece animalelor nu li se potrivește deloc denumirea de ”necuvântătoare”, ele transmițând, de fapt, enorm, cu fiecare gest al lor.
”Sperăm ca, de la anul, tot mai multe școli să poată accesa disciplina opțională ”Ora cu și despre animale”, o oră altfel, unde, pe lângă însușirea unor cunoștințe importante, abilități, copiii vor avea parte de prezența experților, a animalelor. Mulțumesc lui Hilde (n.r. – Hilde Tudora, director Protecția Animalelor – CJI), a fost o conexiune imediată și vom continua demersurile pentru a pune la dispoziția elevilor teme interesante pentru această disciplină. Vom face, evident, și o a doua ediție a concursului de desene, unde, cu siguranță, lucrările vor fi la fel de apreciate ca și cele de acum, respectând criterii serioase de jurizare. Astăzi, toți sunteți câștigători”, a spus inspectorul școlar general adjunct.
În completare, Tudor Tim Ionescu a adăugat că desenele pe care le-a văzut transmit dragostea și respectul celor care le-au realizat pentru animale și a precizat că, prin puterea exemplului lor, talentații tineri artiști ilfoveni pot face lumea mai bună învățându-i și pe ceilalți să îndrăgească ființele vii și să aibă grijă de ele.
Înainte de înmânarea premiilor, Hilde Tudora a vorbit și despre animalele nimănui, animalele din adăposturi,
animalele care suferă. ”Trebuie să fim buni cu toate animalele, pentru că nu există animale care ne fac rău. Noi, oamenii, le facem rău lor. Ajutați cum puteți animalele – adoptați, faceți voluntariat, faceți donații. În fiecare zi, în adăposturi, sunt câini care mor de bătrânețe, fără să fi simțit iubirea și grija unei familii”, a spus Hilde Tudora.
Proiecte care schimbă vieți și mentalități!
Reamintim că, la nivelul Protecției Animalelor Ilfov se derulează multe proiecte care au ca scop bunăstarea
animalelor. Începând cu cea mai nouă reușită – opționalul despre drepturile şi îngrijirea animalelor, care reprezintă o premieră în România, introdus în școlile din județ din luna septembrie. Câteva dintre capitolele care vor fi predate la „Ora cu şi pentru animale“ sunt: Oameni şi animale; Drepturile şi bunăstarea animalelor; Îngrijirea şi protecţia animalelor; Sănătos, liber şi protejat; Animale şi sănătatea noastră.
„Începem să ne aliniem standardelor internaţionale. A fost o muncă enormă, pentru că la noi în ţară nu există aşa ceva. Mereu am spus-o: totul pleacă de la educaţie, iar copilul bun şi empatic de azi este adultul responsabil de mâine“, declara preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, iar Cristina Petre Ghiţă puncta că, după ce va fi pilotat un an – doi, în Ilfov, proiectul va fi analizat de specialiştii din Ministerul Educației, pentru a fi extins la nivel naţional.
Noul opțional predat în școlile din Ilfov apare deja în catalog și reprezintă un curs de conştientizare şi de
responsabilizare pentru elevii claselor a V-a şi VI-a.
Sau, o altă inițiativă recentă a Protecției Animalelor CJI – este aceea de construire de padocuri și scoaterea câinilor din lanțuri, de asemenea, gratuit pentru oamenii din Ilfov fără posibilități. ”Lanțul e semn de mentalitate învechită. De aceea, am cerut oficial modificarea legii și interzicerea lanțului. Toate ființele merită respect!”, spun iubitorii de animale cărora le aparține inițiativa.
”Facem și ne facem bine” – înseamnă zeci de campanii de sterilizări gratuite câini și pisici de rasă comună, și, mai nou și microciparea, de asemenea, gratuită, a câinilor, iar ”Umple golul din inima ta!” este deja o campanie consacrată, care nu mai are nevoie de prezentare și care a fost preluată atât în țară, cât și pe plan internațional. În total, 9 țări au ”copiat” modelul ilfovean și, la competițiile sportive, jucătorii aduc în teren animale care sunt prezentate publicului în vederea adopției, dându-le astfel șansa la o nouă viață, mai bună decât într-un adăpost sau pe străzi.
În Ilfov, caii, câinii și pisicile au parte de servicii medicale gratuite, în zonele defavorizate, iar în proiectul ”Ham grijă de tine” – câinii de terapie vindecă inimile pacienților din spitalele din subordinea CJI.
Nu în ultimul rând, tot în Ilfov, șoferii autobuzelor de transport public sunt instruiți cu privire la regulamentul care permite accesul câinilor fără botniță în toate autobuzele care circulă în regiunea București-Ilfov. Iar platforma OLX și-a luat angajamentul ca până la finalul acestui an să ia măsuri suplimentare împotriva comerțului online cu animale.
Aceasta, la solicitarea Protecției Animalelor Ilfov care susține ”închiderea robinetul de câini de pe internet”.