Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au început la ora 10.00, în curtea Școlii Mari, cu felicitări din partea conducerii unității de învățământ și a edilului Gabriel Dumănică, pentru demersul pornit în anul 2009 din dragoste și grijă pentru generațiile viitoare, demers care a devenit acum o minunată tradiție. Aniversarea Zilei Școlii afumățene pe 9 Mai a fost decisă de dascălii din comună, care au dorit să dea acestei date o greutate sporită și un mesaj național, armonizat cu valorile europene. Un gest frumos, înțelept și plin de conținut, celebrat în fiecare an, de atunci și până în prezent.
Au urmat Cătălina Dinu, elevă în clasa a VIII-a C și Carmen Ion, din clasa a VIII-a A, cu detalii istorice ale zilei de 9 Mai, după care micuța Daria Sebe, din clasa a II-a și Bianca Gheorghe, din clasa a V-a, au pregătit câte un scurt moment muzical. Am avut apoi percuție corporală, o paradă a ”mesagerilor” țărilor europene, corul școlii, pe Darius Moț, din clasa a VIII-a, cu o interpretare deosebită, la pian, parada pălăriilor, cu o istorie interesantă a lor, dar și o paradă a costumelor realizate de copii, din materiale reciclabile.
Competiția chefilor, aromelor și a gusturilor
Imediat după finalizarea programului din curtea școlii, în interiorul unității de învățământ, în trei dintre sălile de clasă de la parter s-a desfășurat tradiționalul ”concurs de restaurante”. O competiție plină de savoare, la propriu, cu delicii gastronomice apetisante, deosebit de apreciate de asistență.
Directorul Școlii Nr. 1, prof. Izabella Pena și primarul Gabriel Dumănică, împreună cu prof. de Tehnologie, Elena Ioniță, coordonatoarea micilor gastronomi, au analizat cu atenție preparatele, modul de prezentare, întocmirea meniurilor, denumirile echipelor, felul în care componenții acestora au ales să vină în fața ”juraților”. Nouă echipe, câte trei de la fiecare clasă a V-a din școală, cu denumiri care de care mai simpatice și preparate pe măsură. Spre exemplu, ”Euro Chef” a adus pizza, snițele, kebak, nuggets, copănele, hamburger sau tacos, dar și brioșe, amandine sau negrese, ”La casa Franco” s-a prezentat cu ”mâncare sănătoasă”, echipa ”Răbdări prăjite”, contrar denumirii, a avut o masă îmbelșugată, din meniul ”Oishipankeki” nu au lipsit lasagna și pastele, ”Bun de tot” a fost la înălțime, iar echipa ”La 8 frați” a ispitit cu legume la tigaie cu orez, clătite americane sau prăjitura ”Fanta” – ”absolut toate preparatele fiind gătite ACASĂ!”, după cum au precizat copiii.
Câștigătoarele locurilor 1, 2 și 3 au fost desemnate, în ordine, clasa a V-a C, a V-a A și a V-a B, iar după jurizare și anunțarea câștigătorilor, delicioasele bucate au fost înfulecate cu mare poftă de competitori și de ceilalți elevi ai școlii.
Sportul și mișcarea nu lipsesc de la o petrecere adevărată
După două ore de petrecere, distracția s-a mutat pe terenul de sport, unde s-au organizat diferite competiții sportive, puternic susținute de galeriile suporterilor.
Partea de activitate sportivă a debutat doar după ce, tot în curtea școlii, copiii aveau parte de o altă surpriză plăcută. Laura Ion, fostă elevă a Școlii Afumați, acum o cântăreață îndrăgită de tineri, a venit special în mijlocul școlarilor, pentru un scurt program artistic, oferit cu drag dascălilor care au format-o și elevilor, de Ziua Școlii!