O alocare de aproape 1,5 miliarde euro, o creștere de trei ori a finanțării, fata de perioada anterioară
(POR 2014-2020)
La sfârșitul lunii ianuarie, în cadru festiv, în prezența unui public numeros format din reprezentați ai autorităților publice locale din București și din județul Ilfov, dar și naționale, ai mediului de afaceri, mediului academic, și ai societății civile, la Hotel Athénée Palace din București, a avut loc semnarea și lansarea oficială a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027.
În cadrul evenimentului organizat de către Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) au fost prezentate cele 8 priorități ale noului program, cu un buget de peste 1,4 miliarde euro pentru proiecte, bani care “vor trebui investiți, nu doar cheltuiți” de către autoritățile locale și instituțiile publice din regiune, dar și de mediul privat, până în 2029. Aproape o treime dintre investițiile programului va fi destinată mediului privat pentru investiții, inovare și digitalizare, restul finanțării fiind alocat pentru proiecte de digitalizare a serviciilor publice locale, eficiență energetică și consolidări, spații verzi și proiecte de mobilitate verde, accesibilitate la rețele europene de transport, siguranță rutieră și, nu în ultimul rând, infrastructură educațională, începând cu creșele si terminând cu universitățile.
Pe lângă prezentarea priorităților, directorul general al ADRBI, Dan Nicula, a prezentat audienței și principalele provocări pentru implementarea programului în primii ani, precum și un calendar al lansărilor de apeluri de proiecte prin care se vor putea accesa finanțările.
O importanță deosebită va fi acordată întăririi parteneriatelor regionale, având drept scop nu doar informarea, ci și participarea celor interesați la implementare. Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, în calitate de Autoritate de Management pentru acest nou program, are responsabilități sporite, dar și o mai mare deschidere spre abordarea partenerială pentru obținerea celor mai bune rezultate prin proiecte de calitate, acesta fiind, poate, unul dintre principalele rezultate pozitive ale descentralizării programelor regionale, alături de creșterea substanțială a alocării față de perioadele anterioare.
Colaborare susținută
Semnarea acordului dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov ”Împreună pentru creșterea regiunilor”, s-a făcut cu mențiunea că semnatarii se angajează la o colaborare susținută și pro-activă pentru a asigura implementarea fondurilor europene dedicate Regiunii București-Ilfov, orientarea investițiilor către nevoile identificate la nivel local, dezvoltarea regiunii în spirit european, astfel încât să devină mai competitivă, mai accesibilă, mai sustenabilă și mai atractivă.
”Bugetul programului depășește 1,4 miliarde euro, o alocare UE de 586 milioane de euro, la care se va adăuga o cofinanțare de la bugetul de stat. Suma reflectă o creștere de trei ori a finanțării, față de perioada anterioară. Comisia Europeană a aprobat programul în decembrie 2022. Această reușită este ”motorul” dezvoltării Regiunii București-Ilfov în perioada de desfășurare a programului. Discutăm despre investiții care vizează promovarea inovării, digitalizării, educației, oportunităților de afaceri, accesul echitabil la servicii publice moderne, urmărind permanent eficientizarea consumurilor energetice, reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la provocările climatice. Programul își propune stimularea dezvoltării tehnologice și a inovării și creșterea sustenabilă a econimiei. Regiunea București-Ilfov va câștiga astfel multiple beneficii care vor valorifica potențialul zonei și vor spori atractivitatea atât pentru cetățeni, cât și pentru afacerile locale sau potențiali investitori”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov.
Regiune competitivă
”Politica regională și urbană a UE este una dintre cele mai importante politici prin care se pot reduce discrepanțele teritoriale dintre regiuni și din interiorul acestora. Rolul regiunilor și instituțiilor cu competență regională și locală este esențial pentru dezvoltarea durabilă și armonioasă a infrastructurii de locuire, accesibilitate, mobilitate, educație, turism, precum și pentru susținerea mediului privat. Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, în calitate de Autoritate de Management pentru acest nou program are o mare responsabilitate, dar și o mare deschidere spre întărirea parteneriatelor pentru obținerea celor mai bune rezultate prin proiecte de calitate și absorbția fondurilor alocate regiunii București-Ilfov. Evenimentul de lansare este începutul implementării cu succes a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027! Cu o alocare de 1.466.464.794 euro, Programul Regional București-Ilfov 2021-2027 este structurat pe 8 priorități de investiții și 11 obiective regionale de dezvoltare.
Astfel, Programul Regional București-Ilfov susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune 1. competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (dezvoltarea și operaționalizarea Parcului Științific și Tehnologic ”Măgurele Science Park” și alte proiecte, alocare totală 374,55 milioane euro), 2. digitală (sprijin pentru digitalizarea administrației publice prin plaftforme sau alte soluții digitale inovative de livrare a serviciilor publice și aplicații de tip smart city și alte proiecte, alocare totală 75 milioane euro), 3. prietenoasă cu mediul (creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale și publice, construirea de clădiri publice cu consum de energie aproape zero și alte proiecte, alocare totală 300 milioane euro), 4. mobilitate urbană ridicată (cu acțiuni destinate serviciului de transport public de călători, achiziționarea de mijloace de transport public fără emisii de dioxid de carbon, inclusiv stații de încărcare și alimentare a acestora, dar și alte proiecte, alocare totală 287,50 milioane euro) și 5. accesibilă (acțiuni destinate multimodalității prin care sunt propuse construirea de infrastructuri muldimodale, alte proiecte – alocare totală 106,25 milioane euro), 6. o regiune cu infrastructură educațională modernă (infrastructuri educaționale pentru învățământul timpuriu, primar și secundar, învățământul superior, profesional și tehnic, inclusiv campusuri, alte proiecte, alocare totală 171,60 milioane euro), 7. atractivă și incluzivă (conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și a infrastructurilor destinate activităților culturale în zonele urbane, alte proiecte, alocare totală 93,05 milioane euro). Pentru 8. intervențiile dedicate asistenței tehnice (activități pentru funcționarea Autorității de Management, activități de informare și comunicare, alte proiecte) este prevăzută o alocare financiară totală de 58,49 milioane euro.
”Programul Regional București-Ilfov își propune pentru anul 2030 următoarele elemente de ordin strategic: valorificarea potențialul competitiv și îmbunătățirea capacității de a oferi cetățenilor și întreprinderilor un mediu atractiv, durabil, curat și incluziv, în care aceștia își vor dori să locuiască și să investească, prin promovarea inovării, digitalizării, accesului echitabil la servicii publice moderne, educație și oportunități de afaceri, având permanent în vedere eficientizarea consumurilor energetice, reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la provocările climatice.
Obiectivul general al Programul Regional București-Ilfov 2021-2027 (PR BI) este acela de a contribui la viziunea strategică a RBI prin susținerea unei dezvoltării economice inteligente, sustenabile și incluzive în vederea îmbunătățirii standardului de viață și creșterii rezilienței față de provocările societale”, au detaliat reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Proiecte importante pentru București
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a detaliat ce reprezintă banii alocați prin PR București-Ilfov 2021-2027 pentru București. ”Am punctat trei domenii esențiale pentru București pentru care avem deja în derulare proiecte importante: mobilitate, digitalizare și eficientizarea energetică a clădirilor publice.
Dintre acestea amintesc câteva:
Reabilitarea căilor de rulare pentru linii de tramvai care leagă zone importante ale orașului – avem în curs cea mai mare achiziție publică realizată vreodată de Primăria Capitalei, în valoare de aproximativ 1,9 miliarde lei.
Extinderea infrastructurii de tramvai: am atribuit contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate ce vizează extinderea infrastructurii de tramvai în Capitală pe o lungime de traseu de 15 km.
Achiziționarea de noi mijloace de transport în comun: 100 de troleibuze, 100 de tramvaie moderne, 100 de autobuze electrice pentru care tocmai am atribuit achiziţia și alte 22 de troleibuze pentru care avem finanţare prin PNRR.
Dorim de asemenea să expertizăm podurile și pasajele din Capitală care se află în administrarea PMB, printre care sunt și Pasajul Basarab sau podul Grant, iar anul acesta finalizăm pasajul Doamna Ghica.
Lucrăm pentru realizarea de piste pentru biciclete în București și avem o serie de proiecte care vizează digitalizarea serviciilor publice oferite cetățenilor.
Referitor la reabilitarea și eficiența energetică a clădirilor, reamintesc faptul că renovăm și consolidăm, prin AMCCRS, cu fonduri din PNRR, mai multe clădiri simbol al Capitalei, monumente istorice, printre care se numără Muzeul Tattarescu sau blocul Rosenthal. Totodată, am depus cereri de finanțare și pentru Casa Suțu, Pinacoteca sau Teatrul Bulandra”, a spus edilul.