Trebuie să ne schimbăm stilul de viață ca să evităm îmbolnăvirea prin gripă și COVID-19. Iată cum!
Există pacienți cu toate combinațiile de virus posibile – SARS-Cov-2 cu virus gripal, cu adenovirus și virus sincițial respiratorOmicron a suferit o mutație. Noua subvariantă este mult mai contagioasă decât toate celalte variante ale tulpinilor care au circulat până acumRomânia este în stare de alertă din cauza cazurilor de gripă. Virusul a făcut deja și primele victime din acest sezon, iar camerele de gardă ale spitalele sunt pline de pacienți. Numai în 24 de ore, la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din București, ajung câte 300 de pacienți cu infecții respiratorii, 10% dintre aceștia necesitând internare.
În contextul în care medicii se așteaptă la o creștere a numărului cazurilor în perioada imediat următoare, este imperios necesar să ne schimbăm stilul de viață pentru a evita îmbolnăvirile. Cu atât mai mult cu cât, și cazurile de SARS-CoV-2 iau amploare, noua mutație a virusului, intitulată Kraken fiind mult mai ușor transmisibilă decât celalalte. Deja sunt pacienți diagnosticați cu toate combinațiile de virus posibile – gripă și coronavirus, simultan. “Riscul, având o situație complicată în momentul de față, există. Pacientul are o stare generală modificată, cu dureri de intensitate crescută, musculare, articulare. Riscul de complicații este mai mare decât atunci când face doar gripă”, atenționează dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Marius Nasta”, din Capitală.
Evităm deplasările care nu sunt neapărat necesare, purtăm mască și păstrăm igiena mâinilor
Flurona este termenul utilizat de specialiști pentru a descrie starea pacientului diagnosticat cu dublă infectare – COVID-19 și gripă. Așadar, ținând cont contexul epidemiologic este momentul să ne schimbăm puțin stilul de viață în această perioadă. Ar fi bine să evităm deplasările care nu sunt neapărat necesare, să evităm locurile aglomerate și să nu mai ieșim din casă fără mască de protecție. Desigur, trebuie să acordăm o atenție sporită igienei mâinilor. “La ”Matei Balș” avem pacienți care prezintă toate combinațiile de virus posibile – COVID cu gripă, COVID cu adenovirus, COVID cu virusul sincițial respirator. Nu e mirare foarte mare din acest punct de vedere. Nu s-au înregistrat cazuri atât de severe încât să pună în pericol viață pacienților. Medical, nu e nimic spectaculos, pacientul primește antivirale pentru fiecare situație în parte. Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim. Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Românul, când e bolnav, sigilează ferestrele. Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, într-o intervenție la Digi24.
Creșterea imunității este esențială în această perioadă. Cum reușim acest lucru?
Consumăm anumite lactate, citrice și legume
Poate mai mult decât oricând, alimentația are un rol important în construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutriționiștii ne sfătuiesc să adoptăm mese bogate în fructe și legume, surse importante de fitonutrienți, vitamine și minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu). În plus, proteinele, prin conținutul lor în aminoacizi esențiali și semi-esențiali sunt cărămizile de la temelia unei imunități de bună calitate. Nu în ultimul rând, vitamina D are un rol vital în combaterea infecțiilor, în absorbția calciului și menținerea unui sistem imunitar sănătos. “Usturoiul (prin alicină) și ceapa sunt alimente speciale, adevărate antibiotice naturale, de aceea se încurajează prezența lor în alimentație încă de la vârste fragede. Ciupercile au capacitatea de a crește producția de anticorpi în organism și sunt o sursă importantă de proteine vegetale de calitate superioară. S-a demonstrat, în plus, că fibrele solubile prezente din abundență în citrice, mere, morcovi, fasole verde și ovăz ajută la scăderea inflamației și la creșterea răspunsului de apărare al organismului împotriva infecțiilor. În mod special trebuie acordată atenție lactatelor – iaurtul și chefirul, prin conținutul sau natural sau îmbogățit în probiotice, sau brânza, prin acidul linoleic conjugat prezent în grăsimea naturală a laptelui, stimulează consistent răspunsul imunitar”, adaugă dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Renunțăm la fumat, facem sport, dormim 8 ore și ținem tensiunea arterială la valori normale
În afară de aceste recomandări, medicii ne sfătuiesc să luptăm împotriva deficitului imunitar, astfel:
Nu fumăm;
Facem sport;
Menținem o greutate corespunzătoare (indicele de masă corporală < 25);
Menținem tensiunea arterială la valori normale – 139/ 79 mmHg;
Bem alcool cu moderație (cel mult 10 ml alcool de 2 – 3 ori pe săptămână);
Dormim corespunzător: copil – 12 ore, adult – 8 ore, vârstnic – 6 ore.
Atenție!
Sedentarii, obezii și oamenii afectați de stres cronic sunt în pericol
“O atenție sporită trebuie acordată gravidelor (care au un sistem imun suprasolicitat), persoanelor de orice vârstă cu boli cronice consumptive, persoanelor imunosupresate cu HIV, neoplasme, leucemii, post chimio/ radioterapii, celor cu boli intestinale inflamatorii, cu aciditate scăzută (aceasta fiind o barieră împotriva multor bacterii) sau celor care se recuperează după operații importante (transplant, splenectomie). Riscurile sunt mari și pentru fumători, consumatori cronici de etanol, sedentari sau obezi, persoanele cu alimentație săraca în legume și fructe proaspete și persoanele suprasolicitate, supuse unui stres cronic prelungit, care prezintă un nivel crescut al colesterolului”, atenționează dr. Simona Farcaș, medic primar medicină de familie.