„Suntem tot pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer”
În ciuda eforturilor făcute de autorități pentru creșterea ratei de supraviețuire și îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer, România continuă să fie țara europeană cu cea mai mare mortalitate prin complicațiile acestei maladii. Mai exact, cancerul ucide la noi cu aproape 50% mai mulți pacienți decât media europeană. Avertizarea a venit chiar din partea președintelui Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, săptămâna trecută, la un eveniment dedicat „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului în contextul implementării Planului Național de Prevenire și Control al Cancerului”.
Deși nu are o evidență clară a cazurilor de cancere, deoarece nu există registre naționale care să permită menținerea unor statistici corecte, se apreciază că 100.000 de români se îmbolnăvesc anual de cancer. Peste 50.000 dintre aceștia sunt condamnați la moarte. Depistarea tardivă a bolii și lipsa unor statistici clare care să permită instituirea tratamentului în stadii incipiente duc la agravarea afecțiunii și apariția multor complicații severe. „Cancerul în țara noastră face cele mai multe victime. Cu 48% mai multe decât media europeană, conform raportului de ţară al Comisiei Europene şi al OECD. (…) Este o rușine pentru noi, dar sunt convins că vom reuși să ne ridicăm și să nu mai fim pe ultimul loc în graficele europene. Pot afirma că îmbunătățirile privind accesul la terapii și tehnici noi în tratamentul cancerului au fost destule. Sunt noutăți în acest sens. Cu toate acestea însă, de 23 de ani de când sunt pe strada oncologiei, suntem tot pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer și pe ultimul loc la finanțare. (…) Sunt convins că doar împreună – politicieni, medici, decidenți din sănătate, organizații de pacienți, dar și industria farma, care a avut și va avea un rol important în această ecuație, putem schimba radical situația în viitorul raport de țară al Comisiei Europene, dar și calitatea vieții pacienților”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Prezentă la eveniment, senatorul Nicoleta Pauliuc a subliniat necesitatea unui registru al pacienților cu cancer pentru sistemul sanitar din România. „Împreună cu FABC ne dorim și cerem celor din sistemul medical să înțeleagă că România are nevoie de un registru al pacienților de cancer. România are nevoie de registru al supravieţuitorilor de cancer. Ca în multe alte domenii de activitate, să ai legi și reglementări bune nu este îndeajuns. Discutând cu mulți bolnavi de cancer care și-au pus speranța în munca noastră comună am ajuns la concluzia că așteptările lor, în mod justificat, sunt foarte mari, iar schimbarea trebuie să se producă acum. Pentru o persoană bolnavă de cancer timpul nu are răbdare”, a explicat senatorul Nicoleta Pauliuc, care a fost și moderatorul evenimentului. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat că România dispune de un Plan național de prevenire și de combatere a cancerului. „Anul trecut speram să avem această lege care consfințește un Plan național de prevenire și de combatere a cancerului. Iată că acest lucru s-a întâmplat spre sfârșitul anului când a fost promulgat de către domnul președinte Iohannis acest efort conjugat nu numai al tuturor actorilor politici, ci al tuturor celor care au pus umărul la acest demers extraordinar de important, fără precedent aproape. (…) Cred că fără o schimbare de paradigmă, fără un alt fel în care să ne uităm la lucruri nu vom reuși să facem acești pași înainte, să ajungem și în România așa cum se întâmplă în alte state europene”, a spus Andrei Baciu.
Se vrea acces egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii
În fiecare an, pe 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Evenimentele dedicate acestei zile vizează creșterea gradului de informare a populației cu privire la problematica oncologică și acțiunile prin care se militează pentru acces egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva maladiei. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, conform Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, care a avut loc pe 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul medical, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.