By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Minunile Bobotezei: povestea apei care se sfințește la Botezul Domnului
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Diverse > Timp liber > Minunile Bobotezei: povestea apei care se sfințește la Botezul Domnului
ActualitateDiverseEducatieReligieTimp liber

Minunile Bobotezei: povestea apei care se sfințește la Botezul Domnului

Admin
Admin ianuarie 4, 2023
Incarcat 2023/01/04 at 9:14 PM
Distribuie
7 Min Citire
Distribuie

Recunoscută sub denumirea de Agheasma Mare, apa sfințită la Bobotează este simbolul curățirii sufletești și sfințirii vieții noastre;  Nu este nevoie să luăm apă sfințită de la mai multe biserici pentru a ne bucura de beneficiile ei. Roadele Sfântului Duh nu se calculează matematic, ci depind numai de credința noastră;  Putem avea mai multe foloase de pe urma Agheasmei Mari dacă o luăm dintr-o biserică mică din sat sau din cartier, decât dacă o procurăm dintr-o mănăstire cu renume.

Boboteaza și ziua în care va fi prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul încheie șirul frumoaselor Sărbători de Iarnă. Așadar, ziua de vineri, 6 ianuarie, amintește de Botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos în apa Iordanului și, mai ales, de momentul în care El s-a arătat lumii ca Fiu al lui Dumnezeu venit pe Pământ să mântuiască lumea pentru a-i reda viața veșnică.

Dacă vom merge la biserică în ziua de vineri, 6 ianuarie, vom asista la slujbe înălțătoare, închinate Domnului nostru Iisus Hristos. Preoții vor sfinți apele “cu puterea, cu lucrarea și cu Pogorârea Sfântului Duh”, ne vor binecuvânta și se vor ruga pentru pacea, liniștea, sănătatea și rodul bogat al Pământului, în noul an. În toate lăcașele de cult ortodoxe din țară, slujitorii Domnului vor prăznui, în chip luminat, Sfântul Botez al Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sfânta Treime S-a arătat la Botezul Domnului    

Boboteaza este ziua în care Iisus Hristos s-a arătat lumii ca Fiu al lui Dumnezeu. Ajuns la vârsta de 30 de ani (vârsta maturității la evrei), Mântuitorul Iisus Hristos este botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ziua aceea, a Sfântului Botez, Cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu a coborât peste El în chip de porumbel, iar Dumnezeu Tatăl a rostit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur a spus că “Hristos n-a ajuns cunoscut când s-a născut, ci când s-a botezat”. 

Prin Botez, Dumnezeu a curățit firea umană

De ce mai era nevoie să se boteze Iisus Hristos, dacă era de o ființă cu Tatăl? De ce a venit la Ioan să-i ceară să-l boteze, dacă era lipsit de păcat? Fiind Fiul lui Dumnezeu, El nu s-a lăsat botezat pentru a se curăți pe Sine de păcate, ci pentru a sfinți omenirea, pentru a-i aduce iertarea păcatelor și a-i deschide calea spre viața veșnică. Acceptând să se cufunde în apă, El a îndumnezeit lumea și a readus Duhul Divin pe care omenirea îl pierduse. Izvoarele purificate prin harul lui Dumnezeu au curățit firea umană, au devenit locul nașterii omului întru Hristos. În Botezul Domnului stă începutul și temeiul Sfintei Taine a botezului creștin. Desigur, botezul nu ne oferă îndumnezeirea finală, ci ne deschide calea spre ea.    

Agheasma Mare ne purifică sufletele și ne sfințește viața 

“Agheasma, pa sfințită se obține atunci când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții. La Botezul Domnului, se face Agheasma Mare. Aceasta se ia înainte de anafură. Ea se oferă chiar și celor ce sunt opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor” (Constituțiile Apostolice VIII, 29). Datorită prezenței în ea a harului Divin, apa sfințită în această zi nu se strică niciodată. Putem să o păstrăm curată și proaspătă pe tot parcursul anului. Dacă o luăm de la preot și nu mai vrem să o folosim personal, nu trebuie să o aruncăm. Mai bine, o punem la rădăcina unui copac, a unei flori sau o vărsăm într-o apă curgătoare. În cazul în care am strâns apa sfințită în această zi mai mulți ani la rând, nu trebuie să ne gândim că acest lucru amplifică puterea ei tămăduitoare. Sau… dacă luăm apă sfințită de la mai multe biserici. Agheasma Mare are aceeași putere de purificare a sufletului și de vindecare a suferințelor fizice, indiferent de la ce lăcaș de cult ne-o procurăm. Roadele Duhului Sfânt nu se adună matematic, ci după măsura credinței noastre. Este esențial ca apa să fie luată de la preot după oficializarea slujbei de sfințire a ei. Nu este exclus să ne fie mult mai folositoare nouă, celor care o primim de la biserica din colțul străzii, decât altei persoane care o procură de la o mănăstire cu renume, unde se reculeg celebrități, oameni care caută o rezolvare la anumite probleme grave. Așadar, timp de opt zile, putem să bem Agheasma Mare fără să ținem post sau să ne spovedim la preot. Din data de 15 ianuarie, inclusiv, putem să o consumăm doar dacă ținem post în prealabil și mergem să ne reculegem și să ne spovedim slujitorului unui lăcaș de cult. Chiar și așa, putem să luăm câte o gură doar înainte de anafură și după ce am obținut binecuvântarea duhovnicului nostru.        

Agheasma a vindecat bolnavi cărora medicii nu le dădeau șanse de supraviețuire 

Harul Divin îi oferă apei sfințite în această zi, puteri miraculoase, tămăduitoare. Prin pocăință, cu o credință desăvârșită, ea ne-ar putea ajuta să scăpăm de boli grele și să alungăm lucrările necurate ale celui rău din casă și din ogradă. Este bine să bem Agheasma Mare dacă ne confruntăm cu o suferință fizică greu de suportat, să stropim casa, curtea, grădina, animalele și ogoarele ca să fie mai roditoare. Nu de puține ori, apa sfințită în ziua de Bobotează a vindecat bolnavi cărora medicii nu le mai dădeau șanse de supraviețuire și a izbăvit de rele mulți credincioși.

1 Decembrie, Abram, Abrămuț, Afumati, Aleșd, Alexandria, Aninoasa, Aștileu, Aușeu, Avram Iancu, Babaita, Balaci, Balc, Baleni, Balotești, Barbuletu, Batăr, Beciu, Beiuș, Berceni, Beuca, Bezdead, Biharia, Bihor, Bilciuresti, Bistrița-Năsăud, Blejesti, Bogdana, Boianu Mare, Borod, Borș, Botoroaga, Bragadiru, Bragadiru, Branceni, Branesti, Brănești, Branistea, Bratca, Brezoaele, Brusturi, Buciumeni, Bucsani, Bucuresti, Budureasa, Buduslău, Buftea, Bujoreni, Bujoru, Bulz, Buntești, Butimanu, Buzescu, Căbești, Calinesti, Calmatuiu, Calmatuiu de Sus, Câmpani, Candesti, Căpâlna, Cărpinet, Cefa, Ceica, Cernica, Cervenia, Cetariu, Cherechiu, Chiajna, Chișlaz, Chitila, Ciocanesti, Ciolanesti, Ciolpani, Ciorogârla, Ciumeghiu, Ciuperceni, Clinceni, Cluj, Cobia, Cociuba Mare, Cojoasca, Comisani, Contesti, Contesti, Copăcel, Copăceni, Corbeanca, Corbii Mari, Cornatelu, Cornesti, Cornetu, Cosmesti, Costestii din Vale, Crangeni, Crangu, Crangurile, Crevedia, Crevenicu, Criștioru de Jos, Curățele, Curtuișeni, Dambovita, Dărăști-Ilfov, Darmanesti, Dascălu, Derna, Didesti, Diosig, Dobra, Dobrești, Dobroești, Dobrotesti, Doicesti, Domnești, Dracea, Dracsenei, Drăgănești, Draganesti de Vede, Draganesti-Vlasca, Drăgești, Dragodana, Dragomiresti, Dragomirești-Vale, Fantanele, Fieni, Finiș, Finta, Frasinet, Frumoasa, Furculesti, Gaesti, Galateni, Găneasa, Gepiu, Girișu de Criș, Glina, Glodeni, Gradistea, Gratia, Gruiu, Gura Foii, Gura Ocnitei, Gura Sutii, Hidișelu de Sus, Holod, Hulubesti, Husasău de Tinca, I.L. Caragiale, Iedera, Ineu, Islaz, Izvoarele, Jilava, Lăzăreni, Lazuri de Beiuș, Lisa, Lita, Lucieni, Ludesti, Lugașu de Jos, Lunca, Lunca, Lunguletu, Mădăras, Măgești, Magura, Măgurele, Maldaeni, Malu cu Flori, Manesti, Maramures, Marghita, Marzanesti, Matasaru, Mavrodin, Mereni, Moara Vlăsiei, Mogosani, Mogoșoaia, Moreni, Moroeni, Morteni, Mosteni, Motaieni, Nanov, Nasturelu, Necsesti, Nenciulesti, Niculesti, Nojorid, Nucet, Nucet, Nuci, Ocnita, Odobesti, Olcea, Olteni, Oradea, Orbeasca, Oșorhei, Otopeni, Paleu, Pantelimon, Peretu, Periș, Persinari, Petrăchioaia, Petresti, Piatra, Pietrari, Pietroasa, Pietrosani, Pietrosita, Plopii-Slavitesti, Plosca, Pocola, Poeni, Poiana, Pomezeu, Popești, Popești-Leordeni, Porani, Poroschia, Potlogi, Produlesti, Pucheni, Pucioasa, Putineiu, Răbăgani, Racari, Raciu, Radoiesti, Rascaeti, Rasmiresti, Rau Alb, Razvad, Regiunea Bucuresti-Ilfov, Regiunea Nord-Vest, Regiunea Sud - Muntenia, Remetea, Rieni, Roșia, Roșiori, Rosiorii de Vede, Runcu, Săcădat, Saceni, Săcueni, Saelele, Sălacea, Salaj, Sălard, Salcia, Salcioara, Salonta, Sâmbăta, Sâniob, Sânmartin, Sânnicolau Român, Sântandrei, Sarbeni, Sârbi, Satu Mare, Scrioastea, Scurtu Mare, Seaca, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6, Segarcea-Vale, Selaru, Sfintesti, Silistea, Silistea Gumesti, Șimian, Șinteu, Slobozia Mandra, Slobozia Moara, Smardioasa, Snagov, Șoimi, Sotanga, Spinuș, Ștefăneștii de Jos, Ștei, Stejaru, Storobaneasa, Suhaia, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Talpa, Tămășeu, Tărcaia, Tarcea, Targoviste, Tartasesti, Tatarani, Tatarastii de Jos, Tatarastii de Sus, Tăuteu, Teleorman, Țețchea, Tiganesti, Tileagd, Tinca, Titu, Toboliu, Traian, Trivalea-Mosteni, Troianul, Tulca, Tunari, Turnu Magurele, Uda-Clocociov, Uileacu de Beiuș, Uliesti, Ulmi, Vacaresti, Vadu Crișului, Valea lui Mihai, Valea Lunga, Valea Mare, Valeni-Dambovita, Vârciorog, Varfuri, Vartoape, Vașcău, Vedea, Videle, Vidra, Viișoara, Viisoara, Visina, Visinesti, Vitanesti, Vladeni, Voinesti, Voluntari, Vrancea, Vulcana-Bai, Vulcana-Pandele, Zambreasca, Zimnicea

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: Agheasma Mare, anafură, purificare a sufletului, Roadele Duhului Sfânt, Sfânta Treime

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Admin ianuarie 4, 2023
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Snagovenii s-au bucurat cât pentru un an întreg, la Târgul de Crăciun
Urmatorul articol Finanțări AFIR de peste 520 de milioane de euro
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?